Fråga 2015/16:283 Kostnader för avhysning

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

EU-migranters olovliga bosättningar på privat mark har under en längre period varit ett ganska vanligt samtalsämne. Många har frustrerats över hur regeringen kan låta detta fortgå.

Sverigedemokraterna har vid ett flertal tillfällen pekat på detta fenomen och kritiskt ifrågasatt regeringens, men även övriga oppositionens, passivitet i frågan om EU-migranterna. Att regeringsföreträdare nu väljer att ge oss rätt i att ansvaret för dessa människor ligger hos respektive hemland är naturligtvis glädjande. Även om det är välkommet saknas fortfarande handling och beträffande de illegala bosättningarna kan hederliga medborgare drabbas hårt.

Att bosätta sig på någons privata mark kallas egenmäktigt förfarande enligt brottsbalken och kan därtill också innebära olaga intrång eller hemfridsbrott i de fall tomten avgränsas med exempelvis ett staket. Trots att det i dag finns starka skäl för polisen att ingripa sker det sällan eller inte alls, och när det sker har det ofta gått lång tid, vilket vi kunnat erfara i Malmö.

Malmö visar på ett skrämmande exempel där markägaren varit maktlös och sedan tvingas betala ett högt pris för att människor på eget bevåg ockuperat vederbörandes mark. Efter att i flera månader sökt hjälp hos såväl polisen som kronofogden beslutade den lokala miljönämnden om avhysning. Dock har de sanitära förhållandena och olägenheten för omgivningen blivit riktigt allvarliga. Markägaren har dessutom i slutändan fått betala notan på hela 375 000 kronor.

Med anledning av detta önskar jag att justitie- och migrationsministern svarar på om han anser att det är rimligt att markägare tvingas betala för personer som olovligen ockuperat vederbörandes mark och om inte vilka åtgärder han i sådana fall avser att vidta.