Fråga 2015/16:282 Överprövning av beslut om jakt på vissa rovdjur

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen tillsatte under våren i år flera utredningar som ännu en gång skulle se över den svenska rovdjursförvaltningen och då främst förvaltningen av varg. En del av dessa utredningar gällde hur instansordningen vid beslut om skyddsjakt och licensjakt ska se ut.

Dagens system där länsstyrelsernas beslut endast kan överklagas till Naturvårdsverket möjliggör en snabb och administrativ korrekt process som inte, vilket tidigare varit fallet, riskerar att omöjliggöra licensjakt i och med att frågan fastnar i en domstolsprocess. Dagens system var också en del i den rovdjursproposition som riksdagen ställde sig bakom 2013.

Regeringens utredning om instansordningen föreslår en återgång till den tidigare domstolsprocessen men, poängterar samtidigt att rättsläget är oklart. Just nu pågår en process där dom inväntas från Högsta förvaltningsdomstolen i just denna fråga. Regeringen har dock redan kallat till och hållit remissmöte med anledning av utredningsförslaget.

Om regeringen avser att följa utredningsförslaget så frångår man inte bara den politik som riksdagen beslutat utan man riskerar också att kraftigt försvåra en aktiv rovdjursförvaltning och äventyra möjligheten till effektiv skyddsjakt och eventuell licensjakt i vinter.

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är:

 

Avser statsrådet att föreslå förändringar med anledning av utredningsförslaget innan Högsta förvaltningsdomstolen getts möjlighet att klarlägga rättsläget och därigenom försvåra möjligheten till en aktiv rovdjursförvaltning?