Fråga 2015/16:28 Sjukdomar vid hundavel

av Birgitta Ohlsson (FP)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I Sverige finns 341 registrerade hundraser. Då en hundras ökar snabbt i popularitet innebär det per automatik ökad avel, mer import och därmed mer pengar i omsättning. Då efterfrågan ökar blir också antalet oseriösa aktörer fler, vilket noterats genom exempelvis valpsmuggling av populära hundraser och sönderavel. Det har larmats tidigare om smuggelinförsel av chihuahuavalpar och andra mindre hundraser. Nu larmar svenska veterinärer om att när trubbnosraser som bostonterrier, engelsk och fransk bulldog, mops med flera har ökat i popularitet de senaste åren tycks sjukdomarna hos dessa också ökat.

Mycket av ansvaret för att föda upp hälsosamma hundar ligger hos hunduppfödarna, exempelvis så att bedömningskriterier vid hundutställningar omprövas så att djur som till exempel lider av andningssvårigheter inte används vid avel. Även Svenska Kennelklubben kan bidra till ökad kunskap och kartläggning av djurens rastypiska sjukdomar och dess omfattning. 

Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet som arbetar för god djurhälsa. Länsstyrelserna kontrollerar djurskyddet i Sverige och genom distriktsveterinärorganisationen säkerställs både djursjukvård och förebyggande djurhälsovård. 

 Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vad kan statsrådet göra för att uppmärksamma dylika sjukdomar vid hundavel?