Fråga 2015/16:23 Stöd till brottsofferjourerna – Luleåmodellen

av Roger Haddad (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen besökte jag Luleå kommun och den lokala brottsofferjouren. De har en mycket fin verksamhet som i grunden bygger på ideella krafter. Men genom att också kommunen och det lokala näringslivet stöttar har man en verksamhet med anställd personal som kan ge råd och stöd till brottsoffer. Det kan vara vittnesstöd men också vägledning, hjälp med kontakt med advokat eller myndigheter, att följa med till domstolen etcetera. Listan kan göras lång.

Villkoren för brottsofferjourerna är väldigt olika i landet, och avdelningen i Luleå verkar vara unik i sitt att arbeta. Till skillnad från många andra jourer stöttar de både män och kvinnor, oavsett brottskategori enligt brottsbalken. Denna samverkan och denna omfattande stödverksamhet, som vi kan kalla Luleåmodellen, borde spridas och möjliggöras på fler ställen.

Mot bakgrund av erfarenheten från Luleå blir min fråga till justitieminister Morgan Johansson (S):

 

Kommer ministern och regeringen att förändra ersättningsmodellen till landets jourverksamhet så att verksamheter som brottsofferjouren i Luleå, som jobbar med både män och kvinnor, kan få bättre villkor ekonomiskt och verksamhetsmässigt?