Fråga 2015/16:228 Ökad digitalisering

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det digitala samhället innebär många fördelar för individen, företagen och samhället i stort. Som land mår vi bra av att ha ett högt tekniskt kunnande i befolkningen. Därtill kan företag på landsbygden i det digitala samhället växa och nå ut till fler vilket blir allt viktigare som motkraft till den växande urbaniseringen. Det är viktigt att så många platser som möjligt har tillgång till bra internet.

Men det finns också en baksida med ett samhälle där allt fler funktioner och mer samhällsservice digitaliseras. I Sverige beräknar man att ca 1 miljon människor inte har tillgång till internet, ungefär var tionde svensk alltså som inte betalar räkningar på datorn, förnyar recept, bokar resor eller läser nyheterna i mobilen. Många av dessa är äldre.

Det är nästan så att det förutsätts att vi alla är uppkopplade i dag. Vi själva gör det, företag och myndigheter likaså. I så gott som varje tv-program får vi veta att om man vill veta mer ska man gå in på en webbsida. Det finns därför en uppenbar risk att särskilt äldre människor hamnar utanför i flera avseenden. Förvisso finns det människor som inte vill bli en del av det digitala samhället. Men det finns desto fler som inte har haft möjlighet att ens bli en del. I hur många kommuner i Sverige erbjuds till exempel äldre att lära sig fördelarna med internet och läsplattor? På hur många boenden för äldre finns tillgång till dator eller läsplatta, eller för den delen ett trådlöst närverk?

Likaväl som att staten ger finansiella bidrag till delar av landet för att bygga ut bredband bör staten kunna erbjuda stimulansbidrag till de kommuner, läroanstalter eller organisationer som vill arbeta med att få fler medborgare att ta del av det digitala samhället. Om målet är att Sverige ska vara bäst i världen vad gäller digitaliseringens möjligheter så kan man inte bara fokusera på tillgång till bredband i hela landet. Tillgång till möjligheter att lära sig använda internet, läsplatta, smart mobil och dator bör vara minst lika viktigt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér följande:

 

Hur avser statsrådet att möta den äldre befolkningens behov av att hänga med i det digitala livet?