Fråga 2015/16:223 Religionsbaserad rensning

av Magnus Oscarsson (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I nuläget pågår en religionsbaserad rensning i Mellanöstern. Ibland når bitar av den tragedi som utspelar sig oss genom nyhetsmedierna, men till stor del sker utrensningen av religiösa grupper utanför omvärldens strålkastarljus. Den katolska organisationen Aid to the Church in Need har nyligen presenterat en rapport med den talande titeln Förföljda och bortglömda. I rapporten har situationen för de kristna i 19 länder under perioden 2013–2015 jämförts med situationen i samma länder 2011–2013. I 15 av dessa 19 länder har situationen försämrats. Antalet länder där kristna utsätts för ”extrem förföljelse” har ökat från sex till tio. I rapporten varnas för att Mellanösternregionen kan tömmas på kristna.

Islamiska staten (IS) och andra islamistgrupper framstår som det största hotet mot kristna i Mellanöstern, men även i subsahariska Afrika förekommer förföljelser. I Nigeria har över 100 000 kristna fördrivits av terrorsekten Boko Haram. Även hinduisk extremism i Indien och buddhistiska extremister i Sri Lanka lyfts fram i rapporten. I Sri Lanka har totalt 165 kyrkor förstörts eller tvingats stänga enbart åren 2013–2014.

 

Vilka åtgärder avser utrikesminister Margot Wallström att vidta för att stoppa den tilltagande förföljelse som leder till att hela länder eller religioner töms på troende kristna?