Fråga 2015/16:220 Målet om lägst arbetslöshet i EU

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den svenska arbetslösheten ligger i dag på 7,2 procent säsongsrensat, vilket kan översättas till ungefär 370 000 personer. Regeringen har samtidigt ett mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 vilket med dagens arbetslöshetssiffror i EU nås om Sverige till dess minskar arbetslösheten med 3 procent eller motsvarande 150 000 personer.

I regeringens egen budget slås fast att den föreslagna ekonomiska politiken leder till att sysselsättningen dämpas. I ett svar på en skriftlig fråga från Fredrik Schulte (M) slår finansministern fast att sysselsättningen i offentlig sektor kommer att öka med i genomsnitt 1,2 procent per år 2015–2019.

Regeringens hittills föreslagna satsningar når alltså inte upp till det utsatta målet. Samtidigt finns möjligheten att andra EU-länder ytterligare pressar tillbaka arbetslösheten vilket gör det ännu svårare för Sverige att uppnå målet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Står finansministern och regeringen fortfarande bakom sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet trots att regeringens föreslagna reformer inte kommer i närheten av att uppnå detta?