Fråga 2015/16:22 Regionaliserad läkarutbildning i norra Sverige

av Per Åsling (C)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Läkarprogrammet vid Umeå universitet utökades och drivs sedan 2011 i regionaliserad form på fyra orter: Umeå, Östersund, Luleå och Sundsvall. Regionaliseringen skedde efter uppvaktningar av regeringen från de fyra norrlandstingen och har varit en mycket välkommen och lyckad satsning. Syftet var att säkerställa läkarförsörjningen i de norra landstingen.

Fyra kullars studenter har nu examinerats, och det kan konstateras att vid de studieorter dit utbildningen decentraliserats har mellan 65 och 80 procent av studenterna valt att stanna för att göra sin AT-tjänstgöring.

Utbildningen bedrivs under terminerna 6–11 i regionaliserad form och har inneburit att eleverna erbjudits undervisning till hög kvalitet, då tillgången till kliniska utbildningsplatser varit större än vid tidigare utbildningsmodell. Ledningen för landstingen har med eftertryck uttalat att den regionaliserade utbildningen är ett viktigt verktyg för att klara läkarrekryteringen i framtiden och är en viktig åtgärd för att stärka den vetenskapliga miljön i norra Sveriges sjukvård. Ytterligare en positiv effekt av regionaliseringen har varit att distanskommunikationen har utvecklats för att kunna arbeta mellan de olika sjukhusen/landstingen genom videokonferenssystem.

Umeå universitet har meddelat att utbildningen bedrivs med underskott och att omföringar inom universitetets utbildningsbudget inte är möjliga. Då de fyra norrlandstingen samtidigt befinner sig i en mycket ekonomiskt utsatt situation och universitetets rektor befarar att en av utbildningsorterna måste läggas ned frågar jag ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förhindra en nedläggning, vilken skulle få förödande konsekvenser för läkartillgången i de fyra nordliga landstingen?