Fråga 2015/16:218 Ryskt övningsmönster

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kabinettssekreterare Annika Söder har rätt nyligen genomfört ett besök i Moskva. Regeringen har understrukit sin ambition att föra en dialog med Ryssland i en tid när det har blivit vanligare med incidenter och provokationer i vårt närområde. Det är viktigt med tydlighet från svensk sida, inte minst angående vad som är acceptabelt beteende när det gäller genomförandet av militära övningar.

Dagens Nyheter publicerade nyligen uppgifter om att ryskt bombflyg övat nära svenskt luftrum på ett offensivt sätt. Sedan tidigare finns även flera exempel där ryskt militärt flyg har övat med avstängda transpondrar och därmed utgjort en fara för den civila luftfarten. Denna fråga har också tidigare varit uppe för diskussion i de mellanstatliga relationerna mellan Sverige och Ryssland. Detta är en utmaning för många av länderna runt Östersjön.

 

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga utrikesminister Margot Wallström om frågan om ryskt uppträdande i samband med militära övningar, till exempel att flyga med avstängda transpondrar, var föremål för diskussion när kabinettssekreterare Annika Söder besökte Moskva.