Fråga 2015/16:213 Statens museer för världskultur

av Cecilia Magnusson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Statskontoret har presenterat en analys (2015:24) av verksamheten vid Statens museer för världskultur (SMVK). Myndigheten består av fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och Världskulturmuseet. SMVK ska bedriva museiverksamhet med inriktning att levandegöra världens kulturer.

SMVK är ett ovanligt statligt museum då det inte har säte i Stockholm utan är Göteborgsbaserat enligt sitt uppdrag och regleringsbrev från regeringen. Då myndigheten inte har något insynsråd är kopplingen till uppdragsgivaren starkare än vid andra myndigheter. Perspektivet är hela världens kulturer med mycket samverkan inom och utom Sveriges gränser.

Statskontoret konstaterar i sin analys att uppdraget att myndighetens ledning ska vara placerad i Göteborg inte följs. Den senaste överintendenten har haft sin huvudsakliga arbetsplats i Stockholm och sex av sju avdelningschefer har under senare tid flyttats till huvudstaden så även en klar majoritet av myndighetens personal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bahn Kuhnke:

 

Vilka åtgärder avser kultur- och demokratiministern att vidta för att SMVK ska uppfylla sin instruktion som en myndighet med säte i Göteborg?