Fråga 2015/16:21 Neddragning på vuxenutbildning

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Regeringen har nyligen som ett av sina förslag i budgeten presenterat en nationell prioritering av vuxenutbildningen. Hur dessa medel ska fördelas och prioriteras är också känt sedan tidigare satsningar som alliansregeringen genomförde i regeringsställning och genom beslut av Skolverket.

Det finns nu indikationer på att vissa kommuner, exempelvis Västerås stad, aviserar en neddragning av den kommunala vuxenutbildningen, som i dag har ansvar för sfi för nyanlända, grundläggande samt gymnasiala kurser.

Det är centralt att vuxenutbildningen finns tillgänglig och inte minst har fokus på att stärka individers möjligheter att komplettera om man saknar kurser för högre utbildning, men i ännu högre grad på att man ska kunna erbjudas en yrkesutbildning som underlättar övergången till ett arbete.

Det är också viktigt att statliga resurser till kommunerna inte totalt innebär en minskning eller lika stort utbud, utan att man breddar möjligheten för fler att studera. Detta riskeras nu när kommuner som Västerås planerar neddragningar. En alternativ konstruktion är att staten villkorar statsbidragen med att det kommunala måste finnas kvar – att man inte kan spara motsvarande den nivå som man kan erhålla från Skolverket.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Aida Hadzialic:

 

Kommer statsrådet och regeringen att villkora statsbidragen för vuxenutbildning – att en kommunal medfinansiering krävs för att ta del av resurserna?