Fråga 2015/16:208 Satsningar på försvaret

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt uppgifter i medierna har Finansdepartementets budgetavdelning anmodat samtliga departement att se över hur man kan minska utgifterna för att kunna skapa utrymme för ökade kostnader för migrationen och möjliggöra reformer i budgetpropositionen för 2017. Bland sätten att minska utgifterna nämns möjligheten att flytta utgifter mellan åren och att senarelägga satsningar.

På försvarsområdet finns en uppgörelse mellan Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att öka resurserna till försvaret perioden 2016–2020. Det är en helt nödvändig satsning för att möta det försämrade säkerhetsläge vi ser i Sveriges närområde. I försvarsuppgörelsen ingår främst satsningar som ska stärka försvaret i närtid för att just svara upp mot en alltmer orolig omvärld. Det handlar bland annat om satsningar på försvarets basplatta, förstärkning av försvaret av Gotland samt en förbättrad ubåtsjaktsförmåga.

Att senarelägga satsningar skulle därför vara direkt felaktigt och problematiskt i och med att försvarsuppgörelsens fokus ligger på att stärka försvaret här och nu och hantera de behov som Försvarsmakten har angett som mest akuta i dagsläget.

 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist: Finns det några planer på att Försvarsdepartementet ska flytta summor mellan åren i inriktningsbeslutet för försvaret eller genomföra andra budgetjusteringar för att på så sätt hörsamma Finansdepartementets anmodan?