Fråga 2015/16:203 Arbetslöshetsmålet

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige har i dag en säsongsrensad arbetslöshet på 7,2 procent vilket motsvarar drygt 370 000 personer. För att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 måste arbetslösheten sjunka med runt 3 procentenheter för att till exempel matcha Tysklands nivåer. Detta förutsätter alltså att antalet arbetslösa minskar med ungefär 150 000 personer.

I en skriftlig fråga rörande hur finansministern uppskattar att sysselsättningen i offentlig sektor kommer att utvecklas under kommande år till följd av regeringens politik svarade finansministern följande: ”Regeringen bedömer att sysselsättningen i offentlig sektor kommer att öka med i genomsnitt 1,2 procent per år 2015-2019.”

Enligt SCB har Sverige i dag drygt 1,3 miljoner människor sysselsatta i offentlig sektor. En ökning med i genomsnitt 1,2 procent per år fram till 2019 handlar således om en ökning på drygt 80 000 personer. Därmed är det tydligt att regeringens satsningar på offentlig sektor inte ens når halvvägs.

Samtidigt slår regeringen själv fast i budgetpropositionen att de föreslagna skattehöjningarna kommer att ha en sysselsättningsminskande effekt. Den privata sektorn kommer alltså att drabbas av regeringens politik. Därutöver finns tydligt empiriskt stöd för att en utökning av antalet jobb i offentliga sektorn tränger undan jobb i privat sektor. Under realistiska antaganden om arbetskraftsutbudet visar till exempel Cahuc och Zylberberg (2004) att tre jobb i offentlig sektor igenomsnitt tränger ut ett jobb från privat sektor.

Frågan är då vad i regeringens politik som kommer att leda till att regeringen når målet om de satsningar som finansminister Magdalena Andersson själv ständigt refererar till i debatten inte kommer att räcka.