Fråga 2015/16:200 Pajalagruvan

av Birger Lahti (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Hösten 2014 gick gruvbolaget Northland Resources i konkurs vilket medförde att företaget lade ned gruvverksamheten i Kaunisvaara, den så kallade Pajalagruvan. Hundratals anställda sas upp och mycket stora investeringsvärden lades i träda. I samband med nedläggningen av Pajalagruvan tillsatte landshövdingen i Norrbottens län den så kallade Pajalagruppen med uppgift att verka för att samhällets resurser används på bästa möjliga sätt i spåren av Northland Resources konkurs. Landshövdingen har hävdat att man måste göra allt för att se till att Pajalagruvan kommer på fötter igen.

Under det år som gått sedan Pajalagruvan lades ned har stora delar av Northland Resources tillgångar sålts till investerare, däribland anrikningsverket. Fastigheter, nyttjanderätter, miljötillstånd, gruvkoncessioner och annat som är förenat med upprätthållande och innehav av gruv- och miljötillstånd ägs dock fortfarande av konkursboet.

Det har nu kommit till vår kännedom att ytterligare utrustning nyligen fraktats bort från gruvområdet, vilket indikerar att ytterligare försäljning av konkursboets tillgångar ägt rum. Den pågående avyttringen av utrustning försvårar möjligheterna att återuppta verksamheten vid Pajalagruvan, vilket motverkar Pajalagruppens ambitioner.

Vänsterpartiets ståndpunkt har hela tiden varit att staten bör ta sitt ansvar för Pajalagruvan. Vi anser att LKAB bör undersöka möjligheterna att ta över gruvan i syfte att säkra dels arbetstillfällen, dels de investeringar som gjorts. Regeringen har dock hittills varit avvisande till detta och hänvisat till Pajalagruppens arbete. Nu riskerar Pajalagruvan att avvecklas fullständigt vilket får stora negativa konsekvenser för närområdet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att rädda Pajalagruvan och därigenom säkra dels arbetstillfällen, dels de investeringar som gjorts?