Fråga 2015/16:20 Beredningen av nya Natura 2000-områden på norra Gotland

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Den 31 augusti 2015 meddelade klimat- och miljöminister Åsa Romson att regeringen utlyser 15 nya Natura 2000-områden på Gotland, samtidigt som regeringen utökar 10 befintliga områden. Totalt handlar det om i storleksordningen 10 000 hektar mark. 

En del av den mark som nu blivit Natura 2000-område har tidigare varit av intresse för kalkbrytning; bland annat har företaget Nordkalk tillstånd att skapa en ny täkt enligt en dom i Mark- och miljööverdomstolen år 2009. Den domen har vunnit laga kraft. 

Vidare finns det frågetecken kring vilka mål man försöker uppnå genom att utpeka dessa områden som Natura 2000. Europeiska unionen har pekat på behov av skydd för bland annat tumlare, havsgrottor och barbastell. Samtidigt finns svenska mål om att skydda vissa naturtyper – däribland karsthällmarker, basiska berghällar och rikkärr. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöministern:

 

Är det svenska eller europeiska mål som ligger till grund för beslutet att skapa 15 nya Natura 2000-områden på Gotland, och har regeringen under beredningen av ärendet tagit särskild hänsyn till Europakonventionens krav på respekt för äganderätten?