Fråga 2015/16:196 Biståndsbudgeten

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Inom OECD/Dac har det länge pågått en debatt om den del av biståndsmedlen som verkligen når mottagarländerna. År 2007 introducerades begreppet CPA, ”country programmable aid”. Mer information om detta finns här: http://www.oecd.org/development/effectiveness/countryprogrammableaidcpafrequentlyaskedquestions.htm

Detta delbegrepp kan användas för att öka ansvarsutkrävandet jämfört med vad givarländer utfäst. Möjligen kan OECD:s arbete med detta också öka förutsägbarheten i biståndet. Det är verkligen inte ett perfekt begrepp men indikerar ändå något om biståndets struktur från de olika länderna.

Enligt OECD ligger Sveriges andel av biståndet som klassas som CPA på 37 procent. Som jämförelse kan nämnas att Japan har 67 procent, USA har 57 procent, Norge har 45 procent, Danmark har 45 procent, Finland har 52 procent och EU:s institutioner ligger på 51 procent.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

 Anser statsrådet att CPA är ett relevant mått att arbeta med och kommer andelen CPA i den svenska biståndsbudgeten att öka eller minska framöver?