Fråga 2015/16:187 Georgien

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Georgien har de senaste dagarna temperaturen skruvats upp åtskilligt runt Rustavi 2, landets populäraste tevekanal som, efter vad som förefaller vara en orkestrerad ägarkonflikt, hotas av stängning eller konfiskering.

Då kanalen inte bara är landets populäraste, utan också den enda rikstäckande kanalen som inte kontrolleras av regeringsvänliga krafter, har dess överlevnad stor betydelse för ett pluralistiskt medieklimat. Den attityd som regeringen visat i kölvattnet av denna konflikt är anmärkningsvärd och långt utanför det anständiga. Premiärministern har bland annat sagt att oppositionspartiet UNM – som ledde över regeringspartiet i den senast publicerade opinionsmätningen – är en kriminell organisation utan existensberättigande. Premiärministern har vidare indirekt manat till våld mot UNM-anhängare.

Många är de som uttryckt oro över utvecklingen. OSSE:s medierepresentant Dunja Mijatovic, amerikanska UD, ja till och med den georgiska presidenten som har samma partifärg som premiärministern har synpunkter på vad som nu pågår. Från EU har det dessvärre tyvärr så här långt varit tyst. 

Hotet mot mediefriheten är ett av många oroande tecken gällande den demokratiska situation i Georgien och internationella reaktioner och påtryckningar är därför mycket viktiga. Sverige har ju ett välutvecklat bilateralt samarbete med Georgien.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Vad gör Sverige bilateralt, men också inom ramen för EU-samarbetet, för att påverka den georgiska regeringen och hejda den demokratiska kräftgången i landet?