Fråga 2015/16:181 Situationen för flyktingar från Palestina

av Torbjörn Björlund (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Situationen i Palestina är, om möjligt, värre än någonsin. Israels ockupation hårdnar alltmer, det palestinska folket tvingas slå tillbaka och nästa intifada kan vara nära.

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått i många decennier, och hela tiden utökar Israel sitt förtryck av palestinier, både i Gaza och på Västbanken.

Många palestinier har fått fly från sitt hemland, och många flyr även i dag. Några av dem som flytt finns i dag i Uppsala. Det är en grupp på över 50 personer. De tog sig över Medelhavet, som så många andra gör i dag, och kom hit till oss för att försöka söka trygghet och frihet.

Men de har ännu inte fått någon trygghet. Efter flera år, för några, söker de fortfarande svar på var de ska hitta sin framtid. De har fortfarande inte fått besked om vad som ska hända med dem. Flera har fått ett avslag som inte kan verkställas. Vi kan nämligen inte skicka tillbaka människor till krigszoner, enligt internationell rätt, och de nekas också visum till det land de närmast kommer ifrån. Det är inte, enligt min mening, ett humant sätt att behandla flyktingar.

Dessa människor hamnar alltså i ett slags limbotillstånd med oändlig väntan på vad som ska ske med dem, utan att ha rätt till svenskundervisning eller arbete under tiden. Detta är naturligtvis omänskligt! De vet inte om de får stanna, men de får inte heller skickas iväg. Att bara vänta blir en absurd situation. Alla uttalar också sina ambitioner att börja arbeta och bidra till vårt samhälle. Vi måste ge dem en chans att göra detta.

Jag vill fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att Migrationsverket ska ges större möjligheter att snarast ändra på denna omänskliga, limboliknande situation och ge dessa flyktingar ett positivt besked om uppehållstillstånd?