Fråga 2015/16:179 Det utlovade undantaget från trängselskatt i stadsdelen Backa i Göteborg

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För några år sedan infördes trängselskatt i Göteborg. Utformningen av systemet och placeringen av betalstationer blev milt uttryckt problematisk för boende i stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg. Synpunkter från boende och verksamma i stadsdelen ledde till att olika alternativa lösningar togs fram och diskuterades.

Efter en av alliansregeringen utförd utredning föreslogs att bilister som är folkbokförda i stadsdelen Backa skulle slippa trängselskatt när de kör in i eller ut ur stadsdelen, en lösning som kommit att kallas Backaundantaget. Från början var det tänkt att Backaundantaget skulle ha genomförts årsskiftet 2014/15, men så skedde inte. Före valet 2014 lovade Magdalena Andersson att införa undantaget, men det har statsrådet inte gjort. Därför ställde jag en fråga till finansministern om när hon beräknade att Backaundantaget skulle införas.

I slutet av maj 2015 svarade finansministern: ”Innan beredningen har avslutats kan jag inte ta ställning till när en lagrådsremiss kan lämnas eller ändringar kan träda i kraft. Regeringen försöker lösa frågan skyndsamt.”

Nu har snart ytterligare ett halvår gått utan att beslut fattats om att införa Backaundantaget, trots såväl skarpt vallöfte som tydligt löfte om en skyndsam beredning från finansministern. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

När beräknas beredningen av Backaundantaget vara klar, och när kommer undantaget att införas?