Fråga 2015/16:173 Regeringens möjligheter att stoppa en försäljning av Vattenfall AB:s tyska brunkolsverksamhet

av Lars Hjälmered (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Vattenfall gör sedan ett antal år tillbaka en översyn och omdaning av sin verksamhet. En del av detta är att Vattenfall den 22 september meddelade att de tar ytterligare ett steg i arbetet med att sälja sin tyska brunkolsverksamhet. Under det sista året har olika uppfattningar i såväl sak som form förts fram av regeringens företrädare och partier.

Regeringen har genom statsrådet Damberg i en kammardebatt i riksdagen den 22 oktober sagt att regeringen bedömer att en eventuell försäljning inte kräver riksdagens godkännande, därtill att riksdagen ska informeras liksom att bolaget ska agera affärsmässigt utifrån kraven i bolagets uppdrag.

Under den återkommande och intensiva debatten om Vattenfall i allmänhet och det tyska brunkolet i synnerhet har det framförts åsikter om att regeringen inte har någon möjlighet att, om de skulle vilja, besluta att Vattenfall ska behålla det tyska brunkolet även om det skulle ske inom ramen för den affärsmässig driften.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Kan regeringen, om den skulle bestämma sig för det, välja att styra Vattenfall genom direkt uppdrag eller på annat sätt så att Vattenfall behåller den tyska brunkolsverksamheten givet att bolagets drift sker på ett affärsmässigt sätt?