Fråga 2015/16:172 Krisstöd till nytillkomna mjölkbönder

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Det råder en djup kris i branschen och Jordbruksverket har beslutat om ett särskilt stöd till mjölkbönderna. Detta stöd baseras på referensperioden mars 2014–april 2015. Det betyder att den som nyligen har startat eller utökat sin mjölkproduktion inte får ta del av pengarna.

De senaste tio åren har antalet mjölkbönder i Sverige halverats. Bara sedan 2009 har antalet mjölkgårdar minskat med en tredjedel. Samtidigt vet vi att Sveriges försörjningstrygghet minskar och behöver öka om situationen i vår omvärld försämras. Vi vill också bevara det öppna, betade landskapet och premiera den svenska mjölkproduktionens kvalitet.

Varje nytillkommen mjölkbonde borde mot bakgrund av detta hälsas med glädje och uppmuntras, liksom varje mjölkbonde som väljer att utöka sin verksamhet. Det är därför mycket olyckligt att mjölkbönder som nyss har startat eller utökat sin verksamhet inte får ta del av Jordbruksverkets stöd.

 

Vad tänker statsrådet göra för att även mjölkbönder som nyligen har startat eller expanderat sin verksamhet ska få ta del av det särskilda stödet?