Fråga 2015/16:17 Regeringens förslag att göra det mindre lönsamt för äldre att arbeta

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det är fantastiskt att allt fler människor i Sverige lever allt längre. Det ställer dock krav på att fler arbetar mer och längre för att finansiera viktiga välfärdsverksamheter. Om människor stannar kvar lite längre på arbetsmarknaden har det mycket stor betydelse för såväl privatekonomin som samhällsekonomin. Det är alltså rimligt att mer görs för att få fler äldre att arbeta mer och längre.

I förslaget till statsbudget för 2016 föreslår regeringen en särskild skatt på personer över 65 år på 6,15 procent av lönen. När vi har ett behov av att fler arbetar mer och längre väljer alltså regeringen att det ska bli mindre lönsamt för människor över 65 år att arbeta.

Regeringen har valt att, till skillnad från tidigare praxis, inte öppet redovisa effekter på sysselsättningen av sina olika förslag. Därför är det rimligt att följa upp med en konkret fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Hur många färre jobb och hur mycket minskad sysselsättning räknar finansminister Magdalena Andersson att regeringens höjda skatter på äldre arbetstagare kommer att leda till?