Fråga 2015/16:162 Beredskapsjobb i skogsbruket

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Statsminister Stefan Löfven har givit besked om att nyanländas etablering ska underlättas genom beredskapsjobb i de gröna näringarna och i skogsbruket. Bland annat har ett pilotprojekt tillsammans med SLU, Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen aviserats. För detta avsätts 6 miljoner kronor. 

Samtidigt minskar den anmälda avverkningsarealen. I september månad 2015 är minskningen jämfört med september 2014 hela 18 procent. På länsnivå minskade den anmälda avverkningsarealen i 10 av 21 län. Vid jämförelse mellan januari–september 2015 och januari–september 2014 har det hittills i år anmälts 15 procent mindre areal än under de första nio månaderna förra året. Detta uppger Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande den 15 oktober 2015. 

Parallellt med att den anmälda avverkningsarealen minskar höjer regeringen skatterna på jobb och företagande. Hur jobben ska bli fler i allmänhet, och i skogsbruket i synnerhet, är otydligt. Konjunkturinstitutet slår fast att regeringens föreslagna budgetproposition leder till mellan 15 000 och 20 000 färre jobb. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att möjliggöra fler arbetstillfällen inom skogsbruket, i en tid när avverkningarna minskar och skatterna på jobb höjs kraftigt?