Fråga 2015/16:158 Antiterrorismarbetet i Åklagarmyndighetens regleringsbrev

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Folkpartiet liberalerna uppmärksammade redan under våren 2015 behovet av att skärpa lagen mot terrorism men också vikten av att säkerställa att god kapacitet finns att också utreda för att kunna lagföra fler personer som ägnar sig åt terrorism i Sverige eller utomlands. Ingen av de dryga 300 personer som Säkerhetspolisen känner till som rest till Syrien och Irak för att stötta terroristorganisationen Islamiska staten, och som rest tillbaka till Sverige, har ännu åtalats och dömts. Folkpartiet har i interpellationsdebatter och nu senast i vår skuggbudget lagt mer resurser till Åklagarmyndigheten, där vi vill underlätta myndighetens prioritering av arbetet mot terrorism och krigsbrott. Båda dessa specialenheter ligger i dag under Åklagarmyndigheten. 

Regeringen har meddelat att man inte kommer att tillföra mer resurser till Åklagarmyndigheten för detta ändamål. Man säger också i ett svar vid riksdagens frågestund att det inte går att styra hur myndigheten prioriterar, utan det är upp till myndigheten. Eftersom regeringen ger årliga uppdrag till Åklagarmyndigheten i sitt regleringsbrev finns stora möjligheter att agera aktivt. Redan i dag finns några specialuppdrag för återrapportering, bland annat häktningstider men också finansiering av terrorism. Men långt ifrån alla terrorismärenden går att hänvisa till finansiering. 

Folkpartiet anser att regleringsbrevet bättre borde motsvara de uttalanden och utspel som regeringen gjort i frågan om terrorism. 

Mot bakgrund av detta blir frågan till statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer regeringen i regleringsbrevet för 2016 att förtydliga Åklagarmyndighetens uppdrag kring terrorism så att detta blir prioriterat för att öka möjligheten att fler kan lagföras?