Fråga 2015/16:156 Säkerheten vid landets asylboenden och flyktingmottagningar

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den senaste tiden har det skett ett antal bränder i byggnader avsedda för nyanlända. Vid flera av bränderna misstänker polisen att de är anlagda. Över hela landet beräknas mer än tio förläggningar ha eldhärjats. I Polisregion Syd uttrycker polisen att man ”jobbar dygnet runt” med bevakning runt asylboenden och förläggningar samtidigt som man anser sig vara mycket ”hårt belastade”. 

Med tanke på de stora strömmar av flyktingar och asylsökande som nu kommer till Sverige – och som förväntas komma – är det av avgörande vikt att ordning och säkerhet i och omkring landets asylboenden och flyktingförläggningar kan upprätthållas. Inte minst är det viktigt när de tältläger regeringen beslutat om kommer i drift. Det är också av avgörande vikt att polisens resurser och förutsättningar för att kunna skydda boenden är adekvata.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman hur han ser på frågan om säkerheten i och omkring landets boenden för nyanlända samt om statsrådet bedömer att ytterligare åtgärder kan behöva vidtas för att stärka säkerheten.