Fråga 2015/16:155 Brott mot areella näringsidkare

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen har medierna uppmärksammat problemet med tjuvjakt och tjuvslakt på renar. Ibland plågas renarna, exempelvis genom att köras över med snöskoter, innan de slaktas. I ett reportage kritiseras polisen för att man underlåtit att hålla förhör med en fastighetsägare trots tydliga spår till en fastighet.

Tidigare under året har flera lokaltidningar rapporterat om ökande problem med dieselstölder på olika håll i landet. Det är bönder, skogsägare och ägare till entreprenadmaskiner som fått sina fordon och i vissa fall farmartankar länsade på drivmedel. Även utrustning och ibland hela maskiner stjäls.

Som näringsidkare i glesbygden är det ofta långt till närmaste polis. Även om ägaren skulle lyckas ta en brottsling på bar gärning vore det förenat med fara att ingripa. Det har hänt att renskötare misshandlats svårt då de försökt skydda sina renar.

Som brottsling är risken för att åka fast mycket liten om man ger sig på att stjäla från renskötare, jordbrukare eller skogsägare.

Den polisiära närvaron i den svenska gles- och landsbygden är mycket låg, i synnerhet i norra Sverige. Sedan antalet polisstationer ute i landet minskat kraftigt, vilket skedde kring millennieskiftet, är det i dag av än större vikt att polisen är synlig och upplevs som närvarande även i glesbygden.

 

Vad tänker statsrådet göra för att stoppa den brottslighet som riktar sig mot areella näringsidkare, i synnerhet i norra Sverige och på landsbygden?