Fråga 2015/16:1541 Stöd vid skördeskador

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Den senaste tiden har vi kunnat ta del av nyhetsrapportering om hur många bönder i södra och mellersta Sverige drabbats av skördeskador till följd av den ihållande torkan. Extra hårt slår torkan mot mjölkbönderna. De tvingas nu ta förstaskörden, som skulle ha gått till vinterfoder, för att stödfodra korna under sommaren. Andraskörden har torkat bort, och tredjeskörden är högst osäker. För mjölkbönderna kommer torkan som ett extra slag i en situation som redan är mycket hårt ansträngd på grund av det låga mjölkpriset.

Sedan ett antal år tillbaka finns det i Sverige inget offentligt finansierat stöd till lantbrukare som drabbas av skördeskador. Sedan det statliga skördeskadeskyddet avskaffades har man från LRF:s sida undersökt möjligheterna till en försäkringslösning för skördeskador till följd av exempelvis omfattande regn eller torka. Det har visat sig att det inte finns någon möjlighet att erbjuda försäkringar mot skördeskador på rent kommersiell grund. Inte heller finns det något exempel på ett land där bönderna erbjuds rent kommersiella försäkringar mot skördeskador. Alla skördeskadeförsäkringar i världen, inklusive i USA, har någon form av offentlig medfinansiering.

Avsaknaden av offentlig medfinansiering av skördeskadorna innebär att de svenska bönderna har (ytterligare) en konkurrensnackdel i förhållande till sina utländska kollegor.

 

Vad avser statsrådet att göra för att underlätta för de svenska bönder som drabbas av omfattande skördeskador?