Fråga 2015/16:1539 Brister i digitalisering inom samhällsbyggandet

av Caroline Szyber (KD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Boverket har haft i uppdrag att sammanställa och analysera länsstyrelsernas övergång till användandet av digital teknik. Uppdraget har nyligen avrapporterats (2016:24) och fokuserar på dels länsstyrelsernas tillhandahållande av underlag för kommunernas fysiska planering, dels på ärendehanteringen kopplat till kommunernas planerings- och bygglovsverksamhet.

Rapporten visar att länsstyrelserna har flera pågående projekt där övergången till digital teknik är i fokus. Flera av projekten är gemensamma för samtliga län och syftar till att skapa en enhetlig digital hantering både när det gäller planeringsunderlag och vid ärendehantering. Samtidigt verkar hantering av maskinellt läsbar information mellan kommun och länsstyrelse knappt förekomma. Den variation av system som i dag finns i kommunerna samt avsaknad av implementering av standarder gör det svårt för länsstyrelserna att skapa effektiva tjänster för en digital ärendehantering.

De senaste åren har länsstyrelserna utvecklat gemensamma system för att göra planeringsunderlag digitalt tillgängligt, men det finns fortfarande svårigheter i att utveckla effektiva e-tjänster för plan- och byggärenden mellan kommun och länsstyrelse.

Vi ser att handläggningstiderna för planer, bygglov och fastighetsbildning är mycket långa, och samtidigt visar Boverkets rapport att det finns mycket stora nyttor att hämta hem om digitaliseringen sätter fart.

 

Vad avser ansvarigt statsråd att göra för att åtgärda bristerna i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocesserna?