Fråga 2015/16:1519 Alkoholsmuggling

av Andreas Norlén (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under 2014 uppmärksammades problemen med organiserad smuggling av stora mängder alkohol stort inte minst i Östergötland. Polisen i Östergötland beslagtog tonvis med alkohol på turistbussar som använts till vad som med stor sannolikhet är återkommande, välorganiserade smugglingsresor till Tyskland. Samma bild av storskalig smuggling, iscensatt av ett antal oseriösa bussföretag, har förmedlats av granskande reportage i Östgöta Correspondenten. I början av denna sommar följdes reportagen också upp med anledning av fortsatta problem med spritsmuggling.18 personer åtalades på försommaren vid Linköpings tingsrätt för inblandning i smuggling. Huvudmannen, som driver ett bussbolag, åtalas för grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol. Organiserad brottslighet göder den svarta ekonomin, orsakar skattebortfall och därtill bidrar till att inte minst ungdomar dricker för mycket alkohol.

Med anledning av spritsmugglingen och annan kriminalitet i Östergötland skrev riksdagsledamot Finn Bengtsson och jag rapporten ”Att förebygga och bekämpa gängbrottslighet och annan organiserad brottslighet”. Vi tog bland annat upp flera förslag på hur man skulle kunna bekämpa alkoholsmugglingen på ett bättre sätt. Vi anförde bland annat att man borde överväga om bussbolag och/eller busschaufförer bör åläggas ett straffrättsligt och/eller skatterättsligt ansvar för ”herrelös” alkohol, det vill säga sådan alkohol som ingen av bussens passagerare gör anspråk på, när bussen stannas av tullen för kontroll. Vi överlämnande denna rapport i juni 2014 till dåvarande justitieministern Beatrice Ask, som snabbt ställde sig positiv till vårt förslag att ge tullen befogenhet att väga fordon för att lättare upptäcka bussar som för in stora mängder alkoholdrycker. Vi översände även rapporten till Morgan Johansson sedan han tillträtt som justitieminister.

 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsministern vad han har gjort och har för avsikt att göra för att bekämpa den storskaliga alkoholsmuggling som bedrivs av oseriösa bussföretag.