Fråga 2015/16:1500 Lång väntan på organdonation

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas och liv räddas. Dessvärre är dock bristen på organ stor i Sverige och idag väntar över 800 personer på att få ett eller flera organ. Väntetiderna varierar dock kraftigt över landet. Det visar Socialstyrelsens senaste rapport med statistik över organ- och vävnadsdonationen i landet. Glädjande läsning i rapporten är att hälso- och sjukvården identifierar allt fler organ- och vävnadsdonatorer. Trots det är alltjämt behovet av organ större än tillgången. Mer behöver därför göras för att underlätta organdonation och för att få fler svenskar att göra sin inställning till organdonation känd.

Ungefär 8 av 10 svenskar uppger att de är positivt inställda till organdonation. Betydligt färre har dock gjort sin inställning känd. Det finns idag flera sätt att göra sin inställning känd; genom att anmäla sitt ställningstagande till donationsregistret, informera närstående eller fylla i ett donationskort. Idag är det endast 16 procent av befolkningen som i donationsregistret registrerat sin inställning. Den siffran behöver höjas och därför anser jag att det behöver bli lättare att anmäla sig till registret. Det skulle exempelvis kunna göras genom att möjliggöra anmälan i samband med pass-, id-korts- och körkortsansökan.

I september i fjol överlämnade utredningen om donation- och transplantationsfrågor sitt slutbetänkande Organdonation En livsviktig verksamhet till regeringen. Betänkandet har sedan remissbehandlats. Nu behöver regeringen skyndsamt lägga fram förslag till ny lagstiftning och vidta andra åtgärder som underlättar organdonation och som får fler svenskar att göra sin vilja till donation känd.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström följande:

När kommer statsrådet och regeringen, utifrån utredningen om donations- och transplantationsfrågor, överlämna en proposition till riksdagen med förslag om hur väntan på organtransplantation kan kortas?