Fråga 2015/16:15 Ökat skattekrångel med nya regler för RUT och ROT

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har föreslagit försämringar av RUT- och ROT-avdragen. Avdragsrätten för ROT sänks från 50 till 30 procent. Taket för RUT sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Tidigare har vi haft ett gemensamt system för båda reformerna som varit enkelt och tydligt för såväl privatpersoner som företagen som erbjuder dessa tjänster.

På goda grunder kan kritik riktas mot hur regeringens RUT- och ROT-förslag slår ut viktiga jobb. Allvarligare blir kombinationen av försämringar och krångligare regelverk som ökar risken för både misstag och problem. Lägg till det att skattekrångel och skatteadministration enligt internationella undersökningar från World Economic Forum är ett problem som många företagare i Sverige vittnar om som ett hinder för att växa och utvecklas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Hur mycket extra kostnader beräknar finansminister Magdalena Andersson att det ökade skattekrånglet med de föreslagna försämrade reglerna för RUT- och ROT-avdragen kommer att kosta myndigheten Skatteverket respektive berörda företag att hantera?