Fråga 2015/16:1497 Färre poliser i yttre tjänst

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En av de viktigaste delarna i den nya polisorganisationen från 1 januari 2015 är att vi får en mer synlig polis. Dessutom skulle mer resurser ”komma närmare medborgarna”. Vad detta exakt innebär har visat sig vara svårt om man studerar de olika polisregionernas tolkning av beslutet. Regeringen borde snarast i dialog med regionerna inom Polisen förtydliga detta.

Förtroendet för svensk polis måste kunna upprätthållas. Deras arbete med att upprätthålla lag och ordning måste säkerställas. Därför är det mycket bekymmersamt att flera lokalpolisområden eller på länsnivå redovisar att man idag har färre poliser i yttre tjänst jämfört med tiden innan omorganisationen. Senast var det polisen i Dalarna som i ett inslag i P4 Dalarna kommenterade denna utveckling. Polisen redovisade att det under 2009 fanns 188 poliser i yttre tjänst att jämföra med 120 i början av detta år. Bilden känns tyvärr igen från andra delar av landet.

Regeringen är ytterst ansvarig för sina myndigheter och dels vilka ekonomiska förutsättningar de ges men inte minst hur de verkställer beslut som riksdag och regering har beslutat.

Mot bakgrund av att flera polisområden indikerar och redovisar färre poliser i yttre tjänst- tvärtemot hela polisreformens mål- blir frågan till inrikesminister Anders Ygeman (S):

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen vidta för att öka antalet poliser i yttre tjänst?