Fråga 2015/16:1491 Om bilbränder i Sydsverige

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tidningen Kvällsposten har begärt ut statistik över alla bilbränder det här året i Sydsverige: Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Halland och Skåne. Siffran landar på 327 stycken. Särskilt hårt drabbat är Skåne län, där 234 bränder rapporterats vilket utgör över 70 procent av det totala antalet.

 

Senast under natten till den 9 augusti brann sex bilar i Malmö, varav fyra i Rosengård. Under ett dygn – 8-9 augusti – anlades elva bilbränder i Malmö.

 

Enligt såväl polis som försäkringsbolagen är det omöjligt att uppskatta exakt hur många av dessa bränder som rör sig om försäkringsbedrägerier och hur många som är ren skadegörelse.

 

Gemensamt är dock att antalet bilbränder i just Sydsverige är oförhållsmässigt högt jämfört med andra delar av Sverige och att polisens förmåga och möjlighet att klara upp brotten är liten. Det går inte att se den exakta uppklarningsprocenten för bilbränder, de fick en egen brottskod först i år och den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet kommer från 2015. Utifrån den statistiken kan man utläsa att enbart 1 – en – procent av bränderna personuppklarats.

 

För de som drabbas av de anlagda bränderna innebär den här brottsligheten stor materiel och ekonomisk skada. Försäkringspremierna ökar i särskilt brottsbelastade områden och med tanke på den låga uppklarningsprocenten finns det en risk att allmänhetens förtroende för polisens förmåga att lösa brott i allmänhet minskar vilket är allvarligt.

 

Åtgärder behövs för att minska antalet bilbränder i Sydsverige i synnerhet och i andra delar av landet i allmänhet. Såväl det förebyggande som det brottsuppklarande arbetet behöver förstärkas.

 

Mot bakgrund av detta vill jag därför fråga statsrådet om han delar min och moderaternas uppfattning att konkreta åtgärder behövs för att minska antalet bilbränder i Sydsverige och vilka åtgärder statsrådet ser framför sig för att åstadkomma detta.