Fråga 2015/16:1483 Mer omfattande insatser mot Hepatit C

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström har svarat på min fråga 2015/16:1453 om vad han och regeringen avser göra för att minska smittspridning och dödlighet av Hepatit C samt öka behandlingen av smittade. Dessvärre innehåller svaret inte några lösningar eller ens antydningar till försök att komma till bukt med de problem jag lyft.

Trots att det uppskattas vara cirka 40 000 som bär på Hepatit C-smittan i Sverige och att det varje år avlider närmare 180 personer till följd av viruset är regeringens enda svar på vad man gör för att komma till bukt med problemet att man skickat ut en departementspromemoria till de sju sprututbytesverksamheter som finns i landet. Det är på gränsen till oseriöst och definitivt inte tillräckligt. I dagsläget behandlas ungefär 2 800 av de 40 000 smittade varje år, och om inte regeringen ökar sina insatser för att bekämpa Hepatit C finns risken att viruset fortsätter plåga delar av vår befolkning under en mycket, onödigt, lång tid.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka ytterligare åtgärder, utöver att skicka ut departementspromemorior, avser statsrådet och regeringen att vidta för att komma till bukt med Hepatit C-problematiken i landet?