Fråga 2015/16:148 Vänsterregeringens stöt mot vårdens mångfald

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det är djupt oroande att den så kallade Reepaluutredningen om vinster i välfärden getts förlängd utredningstid med över ett år, till senast den 1 november 2016, för att utreda och komma med förslag om hur valfriheten och etableringsfriheten ska kunna avskaffas i den nära vården.

Som skäl för den förlängda utredningstiden uppgavs att de juridiska komplikationerna är större än väntat, detta trots att juridik inte kan förändra att majoriteten i riksdagen är emot att avskaffa lagen om valfrihet i vården. Riksdagen har genom socialutskottet vid två tillfällen gett regeringen tillkännagivanden, majoritetsbeslut och uppdrag till vänsterregeringen att inte återkomma till riksdagen med förslag om förändringar i syfte att landstingens och regionernas skyldighet att ha vårdvalssystem i primärvården ska försvinna. Detta skedde den 5 februari och den 21 maj 2015. Vänsterregeringen har hittills struntat i vad en majoritet i riksdagen beslutat och tycks fortsätta med det.

Faran med denna förlängda utredningstid är bland annat den osäkerhet som verksamheter i välfärden utsätts för. Till exempel läkare och sjuksköterskor som vill utveckla vårdverksamheter kommer att fortsätta att mötas av kalla handen av investerare och banker.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att genomföra riksdagens majoritetsbeslut och behålla valfrihet och mångfald i vården, eller kommer han att fortsätta att trotsa Sveriges riksdag?