Fråga 2015/16:1476 Skogsstyrelsens publicering av avverkningsanmälningar

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Skogsstyrelsen publicerar sedan en tid tillbaka avverkningsanmälningar på sin hemsida. Skogsägarrepresentanter ser agerandet som en inskränkning i äganderätten och ett hot mot integriteten, och de anser att det vore rimligt att varje skogsägare själv får avgöra huruvida uppgifter som enkelt kopplas till enskilda ska publiceras på myndighetens hemsida eller ej. Datainspektionen har också haft synpunkter på agerandet. Trots detta väljer myndigheten att fortsätta med sina publiceringar.

Det går inte att utesluta att det finns ett mönster i det som nu sker: en statlig utredare ifrågasätter äganderätten, sammansättningen av nya ledamöter i Skogsstyrelsen leder till ökad politisering av myndigheten, och myndigheten agerar på ett sätt som upplevs som en inskränkning av äganderätten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:


På vilket sätt anser statsrådet att Skogsstyrelsens val av metod att publicera avverkningsanmälningar, utan dialog med de berörda och i strid med rekommendation från Datainspektionen, är i linje med det uppdrag som myndigheten har?