Fråga 2015/16:147 Kvalificerade kontroller av tung trafik

av Isak From (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det är många intressen inom polisen som konkurrerar om resurserna när polisen omorganiserar. Polisen satsar bevisligen mindre på trafikövervakning. År 1981 hade vi i landet 1 500 trafikpoliser. År 2010 hade antalet reducerats till 498. Nu finns bara ca 400 kvar – från norr till söder alltså. Det handlar om ”riktiga” och proffsiga yrkespoliser som kan vad de håller på med. Samtidigt har trafiken ökat enormt, liksom aggressiviteten och hänsynslösheten hos många förare. Allt prat om att fartkamerorna har ökat och att alla poliser kan hoppa in och göra trafikkontroller är inte mycket värt. Förslagna förare ser till exempel till att inte åka fast genom fartkamerakontroll. Mc-förare och olaglig cabotagetrafik åker heller inte på några böter genom kamerorna.

Sedan riksdagen antog den så kallade nollvisionen om antalet dödade och svårt skadade i trafiken har polisens trafikverksamhet minskat. Men fler kontroller av den tunga trafiken kan slå flera flugor i en smäll. Just beträffande tung trafik och den delen av trafiksäkerhetsarbetet finns det anledning att polisledningen skärper till så att det kan bli bättre.

Förutom att få stopp på rena trafikbrott såsom kör- och vilotider och rena fordonsfel kan fler kontroller få stopp på den olagliga cabotagetrafiken och de följder med usla chaufförsvillkor som kommer av osund konkurrens. Dessutom kan det finnas möjligheter med att komma till rätta med smuggling av vapen som bara det skulle berättiga ökade kontroller.

Branschorganisationerna har lyft fram skäl efter skäl för varför kontrollerna måste bli bättre. Ändå går utvecklingen åt motsatt håll. Den hårda kritiken om brist på expertkunskap när det gäller att kontrollera den tunga trafiken har utan tvekan varit befogad.

De kontroller som trots allt genomförs av tunga fordon längs våra vägar är proffsiga. Men väldigt många fordon inom den tunga trafiken är i undermåligt skick och skulle behöva utsättas för mer eller mindre ständig kontroll. Många privatbilister känner sig osäkra i trafiken som personbilsförare. Minsta felmanöver eller tekniskt fel på till exempel bromsarna eller styrinrättningen på ett tungt fordon kan orsaka katastrof för den som befinner sig i en vanlig bil.

Det kan inte vara enda lösningen att trafikövervakningen kan ”renodlas” bort från polisen till en annan myndighet – eller till ett stort antal fler fartkameror.

När det gäller alkoholkontroller och kontroll av tung trafik är det satsningar på trafikpoliserna, de riktiga proffsen, som behövs!

 

Vad gör regeringen och statsrådet Anders Ygeman för att säkerställa säkerheten på våra vägar?