Fråga 2015/16:145 Indirekt stöd till dömda terrorister i Palestina

av Fredrik Schulte (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Det är viktigt och bra att Sverige har ett aktivt arbete i att hjälpa till att bygga upp ett fungerande samhälle i Palestina. Miljontals palestinier lever som statslösa flyktingar i sitt eget land under en de facto-ockupation av Israel med kraftigt begränsad rörelsefrihet och levnadsvillkor som inte är acceptabla.

I början av oktober avslöjade dock den israeliska statsradion att den palestinska myndigheten betalar ut löner till dömda terrorister. Det är uppgifter som inte heller bestrids av regeringen i Ramallah. Detta är i sig upprörande nyheter. Än mer uppseendeväckande för Sveriges vidkommande är att vi indirekt legitimerar detta genom att låta 200 miljoner kronor av det totala svenska biståndet till Palestina på 700 miljoner kronor gå direkt in i den palestinska myndighetens budget.

En talesperson för regeringen i Ramallah menar att löneutbetalningarna inte kommer från utländskt bistånd utan betalas genom egna skatteintäkter. I grunden spelar det dock ingen roll. Att Sverige betalar ut statsstöd till regeringar som stöder terror är oacceptabelt. Därför måste Sverige omgående styra om samma bistånd till andra humanitära insatser i Palestina.

Det är inte rimligt att Sverige ger statsstöd till länder vars regeringar ekonomiskt stöder terror.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur reagerar statsrådet på uppgifterna om att den palestinska myndigheten betalar ut löner till dömda terrorister, och kommer statsrådet att agera för att styra om det svenska statsstödet till den palestinska myndigheten till humanitära insatser?