Fråga 2015/16:1436 Vägar framåt för en bättre nutritionsvård

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alla patienter ska erbjudas en god och säker nutritionsvård. Det är dags för regeringen och ansvarig minister att följa upp hur Socialstyrelsens föreskrifter efterlevs. Nutrition är ett område att följa upp för att hitta vägar framåt för att undvika undernäring i svensk hälso- och sjukvård.

Undernäring leder till onödigt lidande för de patienter som drabbas och till ökade samhällskostnader. Undernärda patienter löper större risk att drabbas av komplikationer, vilket i sin tur innebär än mer lidande för den enskilda samt högre vårdkostnader.

I Socialstyrelsens Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2016 belyser man att det saknas aktuell data om förekomsten av undernäring inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Det finns inte heller data för hur prevalens skiljer sig åt mellan olika verksamheter inom slutenvården eller inom hemsjukvården. I äldre svenska studier, som omfattade drygt 5 000 patienter, var 28 procent undernärda. Bland kroniskt sjuka äldre var prevalensen ännu högre.

Socialstyrelsen har i sina nya föreskrifter Förebyggande av behandling vid undernäring, som trädde i kraft den 1 januari 2015, skärpt kraven på att förebygga undernäring inom vården. Det är ett steg i rätt riktning. Nästa steg är att få fram fakta om hur vårdgivarna går till väga för att upptäcka och behandla patienter som lider av eller riskerar att drabbas av undernäring. Detta går inte i dag eftersom det saknas en ordentlig kartläggning av problemets omfattning och kostnader.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

När kommer statsrådet och regeringen att se till att en kartläggning av undernäring sker samt utvärdera implementeringen av Socialstyrelsens föreskrifter Förebyggande av behandling vid undernäring?