Fråga 2015/16:1429 Regeringspartiernas inställning till byggandet av Nordstream 2

av Maria Weimer (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Mot bakgrund av det försämrade säkerhetspolitiska läget är det oroväckande att planerna på att bygga en andra rysk gasledning genom Östersjön fortgår. Argumenten för att stoppa projektet är många, och skälen är säkerhetspolitiska, energipolitiska och miljömässiga.

Liberalerna har krävt att regeringen agerar inom ramen för EU för att stoppa Nordstream 2. Regeringen har själv hänvisat till att granskning av ärendet pågår i EU-kommissionen samt att en svensk prövning ska göras som tar hänsyn till säkerhetspolitiska aspekter. Men trots att frågan ännu inte är avgjord vare sig på EU-nivå eller i Sverige fortsätter planerna för byggandet av ledningarna på Gotland. Den politiska majoriteten på Gotland bestående av S, V och MP förespråkar byggandet av gasledningen och driver processen framåt bland annat genom kontrakt med Nordstreamkoncernen. Hittills är Liberalerna det enda parti som motsatt sig projektet.

Min fråga till utrikesminister Wallström är:

 

Står ministern och regeringen bakom den linje som lokala företrädare för regeringspartierna driver om att bejaka och främja byggandet av Nordstream 2 trots det rådande säkerhetspolitiska läget?