Fråga 2015/16:1417 Hot mot kvinnojourer

av Margareta Cederfelt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är inte enbart enskilda kvinnor som utsätts för hot utan också kvinnojourer. Hoten kan handla om uthängningar på sociala medier, förföljelse, försändelser till bostadsadressen samt anonyma telefonsamtal. Såväl skyddssökande som personal utsätts för våld. Kvinnojouren i Södertälje tvingades stänga sitt skyddade boende efter att det blivit attackerat.

Attacken i Södertälje är ett extremt exempel, men hot, hat och våldshandlingar riktade mot kvinnojourerna i Sverige är inget ovanligt. Enligt en enkät från Unizon har nära en av tre kvinnojourer utsatts för hot eller våld under perioden januari 2015 till maj 2016. De mest utsatta jourerna rapporterar upp till tio händelser under perioden.

Kvinnojourerna försöker ofta tackla problemen med olaga hot på egen hand; exempelvis har en av tre kvinnojourer genomfört säkerhetskurser för sina medarbetare och utarbetat lokala krisplaner.

Det är enligt kvinnojourerna ovanligt att hoten och våldet riktat mot dem leder till konsekvenser för förövarna i form av åtal och fällande domar. Enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige finns ingen klar bild över hur vanligt det är med hot mot kvinnojourer; de vet endast att våld förekommer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur agerar ministern för att öka säkerheten vid landets kvinnojourer?