Fråga 2015/16:1412 Åtgärder för en mer företagsvänlig politik

av Margareta Cederfelt (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Företagsklimatet i Sverige är sämre än på länge, vilket är allvarligt. I en undersökning om företagsklimatet utförd av Svenskt Näringsliv och riktad direkt till företagare visade resultatet tydligt att företagsklimatet försämrats på såväl nationell som kommunal nivå.

På en skala graderad 1 till 6, där 1 står för dåligt och 6 för utmärkt, var det genomsnittliga omdömet på nationell nivå 3,2, vilket är det lägsta resultatet sedan mätningarna startade.

På kommunal nivå hade resultatet försämrats till 3,3 jämfört med förra årets 3,4. Dessutom har antalet kommuner som får ett genomsnittligt sammanfattande omdöme under ”godtagbart” (3,0) ökat till 60 kommuner, vilket kan jämföras med 37 under föregående år. Det finns också kommuner som får ett positivt omdöme, vilket självklart är glädjande.

Områden som benämns som negativa är attityder från politiker och tjänstemän samt service och upphandling.

Resultatet av undersökningen visar på att åtskilliga företagare upplever företagsklimatet i Sverige som försämrat. Detta är naturligtvis inte bra, vare sig för företagandet, arbetsmarknaden, tillväxten eller Sverige rent generellt. Politiken behöver ändra kurs för att bli mer företagsvänlig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka slutsatser drar ministern av ovanstående undersökning, och vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att företagare ska uppleva näringslivsklimatet som mer positivt?