Fråga 2015/16:1410 FN:s behandling av Anders Kompass

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Anders Kompass, före detta chef för fältverksamheten hos FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, slog för två år sedan larm om att fredsbevarande FN-soldater begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

Efterspelet för Anders Kompass kom att bli allt annat än vad man kunde tro. Att någon enligt sin övertygelse om vad som är moraliskt rätt agerar ”whistleblower” i syfte att rättvisa ska skipas och att dessa fruktansvärda brott kommer ut i ljuset kan aldrig och får aldrig leda till att den som agerar beskylls för att ha agerat oriktigt. Ändå var det just det som Kompass utsattes för. I stället för att FN med kraft tog tag i problemet hemligstämplades rapporten och Kompass stängdes av från sitt jobb och sattes under utredning där hans uppgifter ifrågasattes.

Trots att utredningen gav Anders Kompass rätt, har han nu valt att lämna sin tjänst efter 21 år i FN-systemet. På IRIN News (den 17 juni) beskriver Kompass hur han efter sitt agerande inte längre ses som en värdefull medarbetare hos FN. Eftersom han inte känner att han kan kämpa för det han finner rätt och vad han alltid har trott på, lämnar han ett FN som sällan vågar ta svåra, men moraliskt riktiga beslut.

Anders Kompass berättelse visar på den kultur inom FN där anställda inte känner att de kan agera när de stöter på felaktigheter – eller som i detta fall mycket grov brottslighet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur kommer utrikesministern att agera inom ramen för FN-samarbetet för att förändra denna kultur så att fler vågar att agera likt Anders Kompass när brott begås av de som är satta att skydda de mest utsatta människorna?