Fråga 2015/16:1399 Skyddet av fiskefria området i Kattegatt

av Jens Holm (V)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har i juni presenterat Handlingsplan för marint områdesskydd. I januari redovisades den fördjupade analysen över marint områdesskydd, vilket var den första delen av regeringsuppdraget med anledning av marint områdesskydd.

I rapporterna konstateras att arbetet med marint områdesskydd går långsamt, men att det finns goda möjligheter att nå arealmålet om 10 procents skydd av havsmiljö till 2020. Enligt myndigheten krävs det dock ett förstärkt och utvidgat skydd för att områdesskyddet ska bli ekologiskt representativt, sammanhängande och funktionellt enligt etappmålet. För att åtgärda detta föreslår HaV ett antal åtgärder. Bland annat lyfter man fram betydelsen av att det fiskefria området i Kattegatt skyddas. HaV har för närvarande ett uppdrag från regeringen att se över bevarandevärdena i Kattegatt: uppdraget ska redovisas senast 31 oktober i år.

I dag förs diskussioner mellan Sverige och Danmark om att åter öppna området för fiske, vilket skulle riskera att de unika havsbottenmiljöerna går förlorade. Havs- och vattenmyndigheten anser att inga beslut om ett eventuellt öppnande av området för fiske bör fattas innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt. Framtiden för det fiskefria området i Kattegatt bör alltså inte avgöras förrän redovisningen av regeringsuppdraget om bevarandevärdena i Kattegatt levererats.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser ministern att följa Havs- och vattenmyndighetens rekommendation att inga beslut om ett eventuellt öppnande av området för fiske bör fattas innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt?