Fråga 2015/16:1392 Nationell tillgång till helikopter vid skogsbrand

av Lotta Olsson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Bränderna i Sverige har varit frekventa den senaste tiden. Det har bland annat förekommit bränder i Norra Stockholm, på många platser i Jönköpings län och inte minst branden i Bengtsfors kommun i Västra Götaland. Ett stort antal bränder så här tidigt på året.

Detta är också helt i linje med klimatprognoser som uppger att perioden med hög brandrisk blir längre. Den i särklass bästa tillgängliga och flexibla metoden att släcka skogsbränder är via vattenbombning med helikopter enligt boken Skogsbrandsläckning som används av räddningstjänsterna. Trots det brister Sveriges krisberedskap när det kommer till flyginsatser.

I Bengtsfors lyckades den lokala räddningstjänsten inte släcka den skogbrand som nyligen härjade. När de vände sig till Försvarsmakten med begäran om vattenbombning av området fick de veta att det inte gick att hitta en fulltalig helikopterbesättning. Lösningen blev i stället att Norge skickade helikoptrar. Detta påminner om den stora skogsbranden i Västmanland år 2014, när en yta motsvarande tre fjärdedelar av hela Stockholm brann. Vid den branden undsatte italienska och franska vattenbombningsplan.

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist är:

 

Hur avser försvarsministern att se till att det finns nationell tillgång till helikoptrar när nästa stora skogsbrand bryter ut?