Fråga 2015/16:1377 Besked kring småskalig vattenkraft

av Kristina Yngwe (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Riksdagen har under våren riktat två tillkännagivanden som rör småskalig vattenkraft till regeringen, bland annat ett om att särskild hänsyn ska tas vid framarbetandet av ett nytt regelverk för just småskalig vattenkraft och vattenverksamhet. Regeringen har sedan tidigare aviserat att en proposition om nytt ett regelverk kring vattenverksamheter ska läggas fram under hösten. Även i den energiöverenskommelse som träffades nyligen mellan fem riksdagspartier tas den småskaliga vattenkraften upp, och i överenskommelsen nämns bland annat en fond som ska hjälpa småskaliga vattenkraftverk att vidta miljöåtgärder.

Ett nytt regelverk och en fondlösning kommer att ta tid att arbeta fram. Men redan nu befinner sig många småskaliga vattenkraftsägare i en mycket svår situation, och vissa riskerar att gå i personlig konkurs på grund av den tillståndsprocess de befinner sig i.

Energimyndighetens generaldirektör har nyligen uttryckt att det behövs politiska besked om hur frågan ska hanteras i väntan på att den stora fonden och nya regelsystem kommer på plats.

Därför är min fråga till miljöministern:

 

På vilket sätt tänker ministern och regeringen agera för att hjälpa de ägare av småskalig vattenkraft som hamnar i kläm i väntan på att ett nytt regelverk kommer på plats?