Fråga 2015/16:1376 Samordning av civil och militär utbildning på Ljungbyhed

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

De som vill bli piloter inom försvaret får i dag gå officersprogrammet med aviatisk profil. Programmet inleds med tre teoretiska terminer på Karlberg. Sedan får piloterna genomgå två terminer med grundläggande flygutbildning vid Flygskolan på Malmen i Linköping. Den sjätte terminen ges vid Militärhögskolan Karlberg som sammanfattar de teoretiska och praktiska delarna till en helhet.

Det finns dock tankar på att samordna den militära pilotutbildningen med den civila utbildning som Trafikflyghögskolan bedriver på Ljungbyheds flygplats. Att samordna pilotutbildningen skulle ha flera fördelar. Dels skulle man uppnå synergieffekter, dels skulle Försvarsmaktens rekryteringsbas för piloter utökas. De länder som har köpt in och leasar JAS Gripen-systemet har även uttryckt intresse för att grundutbilda sina piloter på Ljungbyhed.

Försvarsmakten utbildar inte bara JAS-piloter, utan försvaret har även ett behov när det gäller helikopterpiloter och piloter till transportflyget. Utbildningen för dessa kategorier är mycket likartad den motsvarande civila utbildningen.

Samma samordningsvinster skulle även kunna uppnås vid en samordning mellan civil och militär utbildning av flygtekniker. En utbildning som även den bedrivs på Ljungbyheds flygplats i dag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Hur ser försvarsministern på möjligheten att gå vidare med samordning av civil och militär utbildning av piloter och tekniker på Ljungbyheds flygplats?