Fråga 2015/16:1375 Asylrätt för kriminella

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgifter från skånska medier har en av europeiska säkerhetstjänster välkänd jihadist sökt asyl i Sverige. Han greps tidigare i år i Turkiet misstänkt för att ha varit i Syrien och stridit för Daish, och han är i sitt hemland misstänkt för vapenbrott och för att vara en av personerna bakom ett träningsläger för terrorister. Han är även belagd med reseförbud av myndigheterna i sitt hemland.

Mannen greps av gränspolis vid Malmö Airport eftersom han är med på SIS-listan över personer som av olika skäl, exempelvis inreseförbud eller grov brottslighet, inte får resa in i Schengenländerna. Han togs i förvar av polisen för snabb utvisning men sökte politisk asyl, vilket innebar att polisen blev tvungen att lämna över ärendet till Migrationsverket som stoppade avvisningen.

Asylrätten är en grundläggande rättighet och den som av olika skäl anser sig behöva skydd ska få sin sak prövad. Men något är fel när de terrorister som till stor del är ansvariga för den flyktingström som vi ser i dag själva kan söka asyl och därigenom kringgå inreseförbud och avvisning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att täppa till de luckor som finns i svensk lagstiftning som möjliggör för terrorister och grovt kriminella att söka asyl och som hindrar beslut om snabb avvisning?