Fråga 2015/16:137 Kriterier för en feministisk regering

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsminister Stefan Löfven utropar sin regering till den första feministiska regeringen i Sverige. Hur kriterierna ser ut för detta påstående är dock oklart.

Vi kan läsa i pressen att det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande anser att gratis mammografi är ett sådant kriterium. Det viktiga efter en bröstcancerdiagnos är tidig behandling för en god prognos och för att slippa den oro det innebär att vänta.

Frågan är hur statsrådet ser på det faktum att i Örebro län får, enligt färska siffror, hälften av de kvinnor som fått en diagnostiserad bröstcancer vänta mer än sex veckor på operation. De längsta väntetiderna i landet finns här i en socialdemokratisk region. Det innebär en väntan som kan leda till att cancern hinner få en större utbredning och att prognosen blir sämre.

Anser statsrådet Gabriel Wikström att det är förenligt med en feministisk politik på regional och riksnivå att väntetiderna är mer än sex veckor för mer än hälften av alla kvinnor som drabbats av bröstcancer i Örebro län?