Fråga 2015/16:1365 Arbetsförmedlingens myndighetsuppdrag

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Jobb förmedlas oftast genom kontakter. 9 av 10 jobb förmedlas via släkt, vänner, jobbarkompisar, grannar med flera. De som står utanför arbetsmarknaden saknar ofta nätverk. Därför behöver den arbetslöse en ”säljare” som bygger nätverk och skapar kontakter åt dem. Detta är särskilt viktigt då den arbetssökande helt saknar nätverk eller kunskap om det svenska samhället. Arbetsgivares behov är att hos Arbetsförmedlingen hitta arbetssökande som man vill anställa.

Det är detta uppdrag som inte Arbetsförmedlingen svarar upp mot, som gör att förtroendet är så lågt. Att Arbetsförmedlingen inte fungerar är ingen nyhet. Sitt namn till trots klarar myndigheten inte av uppgiften att förmedla arbete. I Förtroendebarometern för 2015 säger 11 procent av de tillfrågade att de har ett ganska eller mycket stort förtroende för Arbetsförmedlingen. Det är lägre förtroende än för någon annan myndighet eller organisation, för annat företag eller för massmedier i mätningen.

Arbetsförmedlingens nuvarande uppdrag är som att sitta på två stolar samtidigt. Den ska  sköta arbetsmarknadens funktionssätt med matchning och utbildningsinsatser, bygga förtroende med de arbetssökande och samtidigt vara den myndighet som beslutar om a-kassan. Den ska vara utförare av tjänster och samtidigt upphandla konkurrenterna och även bedöma sina konkurrenter. Dem ska söka upp företagen, bygga förtroende och sälja in sina tjänster. Det vore bättre att dela upp ansvaret och renodla uppdraget för att var och en bättre ska kunna göra det som förväntas av en – och göra det bra.

Centerpartiet vill renodla Arbetsförmedlingens uppdrag till ett myndighetsuppdrag och i stället låta andra aktörer ansvara för utbildnings- och förmedlingsinsatser mot prestationsbaserad ersättning. Då skulle ersättning betalas ut till aktören vid utfört uppdrag – utbildning eller varaktigt jobb. Betalningen ska vara beroende av utfallet av insatsen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Är ministern beredd att renodla Arbetsförmedlingens uppdrag till ett myndighetsuppdrag och låta andra aktörer ansvara för utbildnings- och förmedlingsinsatser mot prestationsbaserad ersättning?